„Va veni un moment când faptul de a avea propriul tău gând va fi amendat cu o cupă de otravă”.  (pag.59)
-Miezul tare al gândiri lui Socrate este deci că oamenii iau părelnicia lor drept adevăr. (pag.67)
În general, lucrurile se termină prost când gânditorii intră în conflict cu o religie sau o ideologie dominantă. (pag.70)
Nu cumva am obligația morală de a înțelege? Și-atunci, a nu gândi nu este cumva un păcat suveran?(pag.90) Că să devii liber să gândești cu mintea ta, trebuie să te supui o vreme voinței celui care îți cere această supunere temporară tocmai în vederea finalei tale eliberări (maestru, profesor, învățător, „antrenor cultural”…) (pag.108)
„Ce-ți cer oamenii e nespus mai puțin decât ce-ți ceri tu. Ei nu vor decât să joci un rol. Tu vrei să scrii o piesă” -Noica (pag.120)
A sta de vorba, când nu poate ajunge un mod de al spori pe celălalt, este măcar o formă superioară de politețe. (126)
Iată de ce gândirea pe cont propriu, dacă se sfârșește ca dialog continuu cu sine, este lucrul cel mai greu de suportat… De fapt, confortabil este să-ți dai întâlnire cât mai rar cu necunoscutul din tine. Altminteri, judecata căreia i te vei supune va fi în mod fatal o ”aspră judecată de sine”. ”Dar ce periculos și dificil e să iei în serios încercarea de a afla ce e cu tine!” (Al. Dragomir)(pag 232)

Nu am pretenția că aceste citate, ce fac parte din cartea prezentată în titlu, sunt cele mai deosebite, sau cele mai relevante, însă sper să provoc măcar o persoană să citească acestă carte și să își propună apoi să își dezvolte curajul de a gândi cu propria minte. Ceea ce am selectat este doar o foarte, foarte mică porție din bucatele oferite organului ce digeră cuvinte, de autorul cărții, Gabriel Liiceanu.

 

foto: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~psihologie-psihiatrie/30628/6-exercitii-pentru-creier.html

Anunțuri