Dumnezeu vrea să ia omului orice merit în ce privește salvarea sa. Nimic, dar absolut
nimic să nu își poată atribui individul în actul iertării, reconcilierii. Cea mai mică contribuție personală la acest act ar provoca mândrie, suficiență, desconsiderare a altora, zbucium sau slavă deșartă, și ar pune jertfa lui Hristos în numărul acțiunilor istorice fără sens. Totodată ea ar aduce în inima omului o sumedenie de întrebări chinuitoare, fără sens ca: ”Oare e suficient cât am făcut? Oare e ceea ce trebuia să fac? Oare a observat Dumnezeu ce am făcut?”. Dar nici faptele de sfințenie, nici jertfele, nici suferința, nici abstinența, nici mărimea și calitatea cunoștințelor nu sunt motive de salvare. Trebuie doar să vezi pe Fiul și să îl accepți prin credință (Ioan 6). Iertarea nu are efect decât dacă este acceptată. Seamănă cu apa. Dacă îți este oferită nu-ți va potoli setea decât dacă o bei, dacă accepți să o asimilezi. IMG_9015

Pe lângă credință, mulți sunt tentați să pună și faptele lor. Cel mai mare dușman a lui Hristos și al omului în consecință e:”Dacă veți face asta, veți trăi!”(Galateni 3:12). Iertarea, salvarea, intrarea în casă, primirea hainei noi sunt darurile Lui, sunt ”datul” Lui pentru oricine, fără părtinire. Toți sunt chemați, invitați, dar aleși sunt numai cei care renunță în acest sens la sine, care se dezbracă de orice merit, putere, frumusețe personală și care acceptă oferta Tatălui. În pilda fiului risipitor (Luca 15), băiatul rămas acasă se chinuia să îl impresioneze pe tatăl lui deși avea totul, dar nu știa. Și avea nu pentru toată risipa lui de slujire, ci doar pentru ca era fiu. De aceea nu a putut accepta întoarcerea și primirea fratelui său…i se părea incorect, nejust, lipsit de fairplay.

Dacă ajungi la gândul ”Da, acum sunt bun pentru cer!”, ești în mare pericol. Pe cine și pe ce se bazează această calitate a ta de ”bun”? Nu cumva pe faptele proprii? El este BUN, pentru ca tu să fii parte a ospățului cel mare. A Lui este întregul merit, Lui i se cuvine mulțumirea, cinstea, glorificarea, onorurile!

Anunțuri