Pe 7 ianuarie credincioșii ortodocși ai comunității armene sărbătoresc Crăciunul. Dar nu numai ei ci și alte comunități pe stil (rit) vechi fac același lucru(ex: basarabenii).  De unde această diferență între datele acestei sărbători ce are încă mare interes în întreaga lume creștină (sau post creștină – ea fiind treptat înlocuită cu o sărbătoare a familiei și a cadourilor)?  craciunul-pe-stil-vechi

Să le luam pe rând și pe scurt…

a. Bisericile primare, imediat după moartea și învierea Domnului Iisus, sărbătoreau Nașterea (întruparea) pe data de 6 ianuarie (dată ne scripturală dar acceptată de Biserică),
considerând că Botezul Domnului coincide cu Întrupare Sa, El fiind botezat exact la vârsta de 33 ani. 

b. În secolul IV, imperiul roman, acceptând religia creștină ca fiind legală face și o mutare a sărbătorii creștine de pe 6 ianuarie pe 25 decembrie (zi care coincide cu Sărbătoarea Soarelui – nașterea zeului căldurii și luminii). Evangheliile însă nu precizează nimic despre o dată clară a Întrupării lui Hristos, ambele date (6.I sau 25.XII) având în definitiv rădăcinile în sărbători păgâne cu teme apropiate (nașterea unui zeu, în unele cazuri chiar din fecioară). Cu toate controversele, Biserica acceptă oficial data de 25.XII ca zi de sărbătorire a Întrupării în anul 451 la Sinodul de la Calcedon. La acest Sinod nu participă reprezentanții Bisericii Armene (acest stat fiind în război cu perșii), așa că nu și-au însușit nici schimbarea datei acestei sărbători.

Stil vechi vs stil nou la celelalte sărbători

c.Un pas înapoi în istorie –  În anul 46 î.Hr. împăratul Iuliu Cezar renunță le vechiul calendar roman (de 355 zile) în favoarea calendarului egiptean (de 365 zile) care era mult mai aproape de calendarul solar (durata unei revoluții complete). Dar și acest calendar avea o eroare destul de mare, așa încât la 123 de ani, rămânea în urmă cu o zi (deoarece între calculul calendarului iulian de 365 de zile şi 6 ore şi cel al calendarului solar de 365 zile, 5 ore, 43 minute şi 46 secunde rezulta anual o diferenţă de 16 minute şi 14 secunde).

d. În 1582, papa Grigorie al XIII-lea calculează aceasta diferență, și face o reformă calendaristică decalând 10 zile, data de 5 octombrie devenind 14 octombrie. (de aici trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian). Statul Român face trecerea la calendarul gregorian în anul 1919 (1 aprilie devine 14 aprilie), iar Biserica Ortodoxă Română face această trecere în anul 1924, în urma Consfătuirii de la Constantinopol din 1923. Nici la această consfătuire nu participă reprezentanții tuturor bisericilor răsăritene, așa că unele din ele vor trece mai târziu la calendarul gregorian iar altele nu au trecut nici până acum la el, și țin Pastile precum și celelalte sărbători după vechiul calendar, adică după „stilul vechi”.

Când e totuși bine de ținut? Când vrei! Dumnezeu nu poate fi îngrădit de obiceiuri, datini sau date. Scriptura oferă libertate credinciosului în această direcție afirmând clar: ”Unul socoteşte o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cine face deosebire între zile pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile pentru Domnul n-o face.” Epistola către Romani cap.14: 5,6. (plus referințe)

Eu am sărbătorit și azi! 🙂

 

Web info:

http://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/craciunul-rit-vechi-70704.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Stil_vechi

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cr%C4%83ciun

https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-01-06/Armenii-din-Suceava-sarbatoresc-astazi-Craciunul-si-Boboteaza

https://biblia.resursecrestine.ro

 

Anunțuri