În articolul precedent (https://cipriel.wordpress.com/2015/12/04/povestea-rabinului-eisik-din-cracovia/) vă propuneam o poveste, o pildă frumoasă găsită în cartea ”Parabolele lui Iisus” a dlui Andrei Pleșu. Acum voi împărtăși posibilele ”învățături” ale acesteia propuse de Pleșu și ceva personal:

”De cele mai multe ori, ceea ce cauţi e la îndemână, în lumea ta, în casa ta, în interiorul tău.

Pentru a găsi ceea ce cauţi, trebuie mai întâi să faci un lung ocol, să te întorci la tine de departe, să faci un drum. ,,Aproapele” se valorifică numai după o laborioasă experienţă a „departelui”.

De multe ori, a fi credul e mai rentabil decât a fi sceptic. A lua visele în serios poate aduce beneficii pe care „spiritul critic” şi „rezonabilitatea” le ratează.

Pentru a lua visele în serios, nu trebuie să abandonezi cu totul discernământul. Numai după ce rabinul Eisik visează de trei ori acelaşi lucru, decizia lui de a porni la drum  i se pare justificată.

Când ai găsit ceea ce cauţi, nu trebuie să ţii „comoara” doar pentru tine. Recomandabil e să o investeşti şi în beneficiul celorlalţi, al comunităţii.

„Soluţia”, „răspunsul”, e în preajma ta, dar pentru a o descoperi ai nevoie de intervenţia salutară a unui „străin”: străin de ţara ta, de religia ta, de limba ta, de cultura ta. Imediatul „comorii” se dezvăluie ca beneficiu al „străinătăţii”, al unei temporare înstrăinări de sine şi de mediul tău familiar.

„Adevărul” nu e de negăsit, dar el nu se află neapărat în teritoriul previzibilului, al înţelepciunii „instituţionalizate”. El poate fi atins, este cu siguranţă într-un loc anume, dar, de regulă, în alt loc decât cel în care-l cauţi.” (A. Pleșu)

Gânduri personale vizavi de această ilustrație:

  • Trebuie să îți dorești să îți schimbi condiția în una mai bună, să dorești să depășești limitele menite a fi depășite. Aflând în vis de faptul ca poate scăpa de sărăcie, omul nu a stat nepăsător, ci a acționat. Mulțumirea e cerească, dar tot ea, mulțumirea, poate deveni o scuză a lenii, a fricii, a comodității;
  • Îți trebuie curaj – rabinul s-a rotit de multe ori pe lângă pod până când, într-un târziu, mai mult silit decât benevol, a spus ce caută. Chiar Hristos folosește îndemnuri ca ”îndrăzniți, dați năvala, cereți, etc”. De multe ori în viața diferența este făcută doar de o întrebare, de curajul de a o pune….;
  • Să nu te deranjeze prea tare când unii râd de tine. Ai un vis…luptă pentru el! Celor mai mulți le este mai ușor să râdă decât să își facă timp pentru măcar o analiză superficială a celor auzite sau văzute.
  • Comoara cea mai de preț este cunoașterea lui Dumnezeu, și nimeni nu se poate scuza că nu a avut șansa, ocazia, oportunitatea să afle despre aceasta. ”Fiindcă ce se poate cunoaște despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.” ( Ep. Romani 1:19). Nimeni, nu e privat de cunoaștere conform Scripturilor, dar cei mai mulți aleg să ”înăbușe adevărul”.
  • Mă întreb…oare după ce a plecat rabinul înapoi spre casă, păzitorul respectivului pod nu s-o fi băgat sub pod la săpat, măcar de curiozitate?
Anunțuri