Aceasta e lozinca pe care am auzit-o strigată în seara asta pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Suceava: ”Ieșiți în stradă dacă vă pasă! Ieșiți în stradă dacă vă pasă!” și tot așa. Eu eram în stradă, doar că în mașină. Nu am reușit să estimez câți oameni erau, dar câteva sute bune, poate peste o mie. Dar am observat că erau foarte tineri, liceeni și studenți majoritatea. Oare lor ce le pasă? La ce speră? Cine să aducă noul, binele în țară? Are cineva vreun plan? Sunt sceptic, poate prea…

Au mai ieșit de multe ori oamenii în stradă să strige și să schimbe conduceri. Cred totuși că dacă încă se poate ieși, a rămas o fărâmă de libertate pe aici, mai e încă e un cuvânt de spus din partea poporului, sau cel puțin așa suntem lăsați să credem.

În anul 33 A.C. au ieșit mulțimi mari pe drumurile Ierusalimului să strige ”La moarte cu El!” Nu era acuzat acel om de plagiat, nici de coruperea bugetului, nici de crimă. Era doar în coasta oamenilor religioși și politici ai locului și ai vremii, pentru că pe atunci, bătrânii poporului, conducători ai ”bisericii” luau și decizii administrative. Omul acesta împotriva căruia se striga, se declarase venit de sus, adică chiar de la Dumnezeu! Mai mult, spunea că este Fiul lui Dumnezeu și chiar El, Dumnezeu! El a răsturnat multe din obiceiuri și a încercat să elibereze oamenii de corvoada religiei și să îi lipească de o relație simplă, reală cu Creatorul. Dar asta nu a convenit de fel, pentru că nici o conducere statală (și bisericească de multe ori, din păcate) nu-și dorește oameni liberi. Așadar, oamenii au ieșit în drum. La început curioși, apoi încălziți de sentimentele maselor, ei se înmulțeau pe pe străzi. Apoi de frica preoților care îi îndemnau autoritar la a striga, ei au intrat în horă și și-au înălțat glasurile: ”Răstignește-l! La moarte cu El!”. Nu știu dacă le păsa ce se întâmplă, nu știu dacă sperau la mai bine după moartea acestui om, dar aveau multe în comun cu protestatarii de astăzi.

Oricum:

A) Singura persoană împotriva căreia nu trebuia și nu trebuie să protestăm este cea a lui Dumnezeu! El trebuie să rămână lider al vieților noastre.

B) Orice altă persoană alegem după protestele de acum, speranțele ne sunt deșarte. Scuzați-mi pesimismul, dar tot om vom alege sau vor alege, și omul pe la noi, știți cum este…

Dumnezeu să aibă milă de poporul român!

Anunțuri