Muntele, cu înălțimile sale aduce în inima călătorului, care simte dincolo de natură bucurie, viziune, înălțare, credință, cunoaștere, închinare. Dar cum este să renunți la urcare pentru a alege coborârea?

De ce să mergi într-o peșteră? Ce găsești acolo? Greu de imaginat, mai ales dacă ești nictofob (teama de întuneric) sau claustrofob (frica de spații înguste)…

Primele coborâri într-o peșteră mi le amintesc făcute în Munții apuseni, acum 15 ani. Era o adevărată încântare să vezi alături de alți zeci de turiști cum a fost modelat adâncul pământului de către seisme, apă, timp. Peșteri destul de largi, destul de luminoase, multe din ele amenajate special pentru turism. Minuni ale naturi am întâlnit în Peștera Focul Viu, Ponoare, Cetățile Galbenei, Scărișoara, Peștera Urșilor, Peștera Muieri, Cheile Someșului, Peștera Poarta lui Ionele, etc.

DSCF4439Dar anii au trecut și am trecut și eu, la următorul nivel: peșterile ”sălbatice”, care nu se adresează turistului obișnuit. Acolo am intrat pentru cercetare. Acestea sunt umede, strâmte, întunecoase, reci (vara) sau calde (iarna), și aparent monotone, triste, fără viață. Dar odată ce te aventurezi în ele surprinderea este mare. Lumina lanternelor scoate în evidență o bogăție de forma sculptate în piatra muntelui, apa curge prin fisuri sau canale transportând până în adâncimi obiecte aduse de la suprafață, descoperi o lume a fluturilor și a ”gâzelor” nomocolore, păianjeni fragili se ascund cât colo. De asemeni, în peșteră, te apropii de lumea chiropterelor, sau a liliecilor. I-am descoperit gălăgioși și simpatici ultima dată. Până la urmă își au și ei rolul lor, benefic în lanțurile trofice și deci, trebuie priviți ”frumoși”. În peșteră sunt trei sunete care compun muzica: de clipocitul apei, căderea/rostogolirea pietrelor și țipătul liliecilor. Uneori apare al patrulea sunet; e a partenerul de expediție care strigă: ”Strânge coarda!”

Peștera aduce uimire (descoperi că este viață și acolo), mirare(formele pe care apa le modelează în piatră sau cu piatra sunt spectaculoase), intimitate (acolo ești tu…), adrenalină (uneori mai multă decât pe creasta muntelui) și speranță (că voi ieși de aici 🙂 ).

Anunțuri