Urmărind în această perioadă Campionatele Mondiale de Rugby din UK în paralel cu calificările României la Euro 2016, am observat câteva lucruri notabile.
1. La cântarea imnurilor am văzut în tribune suporterii cu steagurile țărilor care se confruntau, amestecați între ei, însă fără vreo stare de anxietate. Expuneau culorile favorite și cântau plini de liniște și entuziasm. Nu am observat în tribune nici așa numiți suporteri fanatici, care să agreseze verbal sau fizic susținătorii echipei adverse. 2. Deși jucătorii care se confruntă sunt mult mai puternici, mai grei decât la fotbal, accidentările sunt mult mai puține și mult mai ușoare. De ce? Arbitrajul este mult mai aspru, mai prompt, mai autoritar. Se fluieră imediat, se sancționează orice punere în pericol a integrității adversarului, se dă repede cartonaș galben și ești eliminat 10 minute. Jucătorii nu au curaj să comenteze deciziile arbitrilor. Mai adaug aici și arbitrajul video(accesibil întregului stadion) care scutește toate părțile implicate de multe suspiciuni, nemulțumiri, energii consumate inutil. De ce se permite în fotbal un joc atât de dur, de ce nu accepta arbitrajul video, de ce nu sunt mult mai repede penalizați 506777_506777_rugbyjucătorii sau antrenorii? NU am răspuns și nici nu cred că cineva ar avea interes să îl ofere. 3. Suporterii încurajează indiferent de scor, penalizează nesportivitatea și de asemeni penalizează chiar echipa favorită dacă alege varianta mai simplă de a rezolva o fază, în detrimentul spectacolului și luptei. La fotbal însă nu contează mijloacele ci rezultatul. 4. Ultima fază nu este întreruptă de arbitru ci este lăsată până la finalizarea ei spre delectarea publicului.

Concluzia la care am ajuns este că fotbalul lasă mult de dorit în comparație cu rugby-ul în multe privințe, iar regulamentul sportului ”rege” are nevoie stringentă de modificări majore; asta dacă vrem cu adevărat să devină un sport care să promoveze ”fair-play-ul” cu care se laudă, dar de care nu prea dă dovadă.

 

Anunțuri