Întrebarea e una cât se poate de pertinentă! Cele mai multe culte religioase, prin conducătorii desemnați(oficial sau nu), au tendința de a-și proteja enoriașii; dar nu mă refer aici la o protecție socială, sau protecție spirituală, ci la acea ”protecție” de a nu părăsi congregația din care face parte. Fie că vorbim despre penticostali, ortodocși, catolici, musulmani, etc toți au această atitudine ”conservatoare” pentru membrii comunităților respective. NU am întâlnit încă un loc, o biserică, o grupare religioasă care să zică: ”Uite, noi privim lucrurile așa, credem așa! Alții sunt de părerea cealaltă. Cugetă, socotește pentru tine și alege liber!” O astfel de abordare, liberală ar fi extrem de dur penalizată și ar putea lasă rândurile descoperite (ceea ce nu ar fi numai decât rău).

Surprinzătoare este însă atitudinea Domnului Isus, o atitudine deloc ”politicaly correct”. Pasajul din Ioan 6 redă o discuție pe care El o are cu o mulțime de ucenici despre adevărata pâine, și modul în care un om poate obține acea viață promisă de Dumnezeu. Pentru adevăr, Isus nu are alternativă! Dar nu impune nimănui să aleagă în vreo direcție, ci doar prezintă ”in time” consecințele alegerii. Așa că unii din cei care L-au ascultat și-au întors spatele și au plecat murmurând. Isus nu-i cheamă să mai negocieze cu ei, poate or cădea cumva de acord ci, surprinzător, îi ia serios la întrebări pe cei care au rămas: ”Atunci Isus le-a zis celor doisprezece: – Nu vreţi să plecaţi şi voi?”(Ev. Ioan 6:67).

Liderii religioși de astăzi au nevoie de ”număr”. De ce? Acest articol nu are menirea de a da un răspuns, dar fiecare se gândește deja la câteva motive. Ideea pe care vreau să o scot în evidență este că, toți cei care se consideră lideri spirituali, eliberatori ai oamenilor (pentru că asta trebuie să fie slujitorul bisericii), ar trebui să aibă mai degrabă abordarea Domnului Isus. Alte metode de a ”proteja enoriașii”, de a nu-i scăpa prin alte curți, sunt eficiente într-o măsură pentru ”bugetul” lor, dar extrem de păguboase oamenilor, credincioșilor, societății și în final a celor care au grijă de staul. Sistemele de protecție care nu se bazează pe adevăr, ci pe tot felul de presiuni, constrângeri, amenințări, etc nu vor aduce niciodată ”ucenici” reali, convinși, drepți, vii. Oamenii respectivi nu vor gusta niciodată libertatea, viața, bucuria. Ei vor fi doar niște ”roboței” buni pentru orice, dar mai puțin pentru cer, pentru promisiunile de dincolo…

Anunțuri