Mult timp m-am întrebat cum ar fi creeat Pământul și ce legi ar fi pus omul în Univers, dacă ar fi fost în măsură să o facă?! Întrebarea îmi veni în minte privind spre alergarea disperată a societății actuale, spre încercarea de a super eficientiza orice activitate. Orice firmă caută cele mai bune soluții(legale și nu numai) de a acumula într-un timp cât mai scurt un profit important, indiferent de domeniul de activitate. Străzile să fie construite cât mai repede, indiferent de calitate; zarzavaturile, fructele să crească cât mai repede și mai mari; fabricile înlocuiesc oamenii cu roboți și tot ineficiente se consideră, marile companii își mută departamentele în țările cu forța de muncă cel mai prost plătită, și tot așa. Recent, cineva a ridicat problema multelor retrageri ale sportivelor din tenisul feminin. Acest lucru are loc deoarece, pentru a rămâne ”eficiente”, ele trebuie să se supra solicite iar de aici apar accidentările. La fel este și în celelalte sporturi. În învățământ, de asemenea, se cere o maximizare a potențialului copiilor. Și ei, și părinții lor se plâng de volumul prea mare de muncă, de complexitatea prea ridicată a cerințelor. Unii reușesc, iar ceilalți ”crapă”. Când și cum vom înțelege care este limita optimă? NU am nimic împotriva eficienței, și nu mă încântă ideea de a merge în pierdere, însă cred că prea funcționăm la turație maximă, mai ales, culmea, cei care au…

Despre Dumnezeu se spune că a făcut Pământul și toate cele în șase zile, apoi s-a odihnit. Oare nu era în măsură, în putere să mai lucreze o zi? Nu ar mai fi putut face ceva: un proiect nou, o anexă, o renovare? Dar a ales să se oprească și să privească. A poruncit și omului să se odihnească! Până și cu privire la pământ a poruncit ca să fie exploatat șase ani, iar al șaptea să fie lăsat pârlog, spre odihnă. A lăsat să fie lumină ziua și întuneric noaptea.

Mă tem că omul ar fost mult mai inventiv, mult mai ”eficient”. Toate le-ar fi calculat să scoată ”maximul” posibil. Cred personal că pentru a fi la nivel ”maxim”, moderația este cheia.

Aștept opinii…

 

foto: www.gazetadenavodari.ro

Anunțuri