În Geneza 3(text citit  în acestă dimineață la Sf. Ilie) este prezentată ultima zi pe care Adam și Eva au petrecut-o în Gradina Edenului. Textul nu e deloc simplu, fiind încărcat cu multă profunzime și învățătură. Câteva gânduri pe care le-am notat încerc să le exprim aici.

a) Glasul Domnului umbla prin răcoarea zilei din grădina – vântul, roua, lumina, foșnetul…toate erau glasul Lui; toate acestea erau vocea Lui, iar Adam și Eva nu mai suportau toate detaliile acestea și au cautat un loc ascuns, umbrit, unde să nu se mai vadă sau să se audă nimic, nici măcar pe ei.

b) Oare ce au văzut ei la Dumnezeu până în dimineața aceea, de s-au înspăimântat așa tare când s-au văzut goi? Nu cred ca ai văzut ură, spirit răzbunător la El, ci sfințenie, desăvârșire! Teama lor era cauzată de ceea ce au văzut la ei, nu la Dumnezeu. Când ne ascundem de Creatorul, o facem nu pentru ceea ce este El, ci pentru ceea ce suntem noi.
c) Dumnezeu nu-i scapă din vedere, căci ochii Lui văd și în umbră, în întuneric și acolo El li se adresează. Interesant este că nu le zice:” Vă văd! Sunteți acolo! V-am văzut Eu!” și astfel să inducă teamă în ei. Dumnezeu a intervenit ca să elimine teama lor, să restabilească odihna, liniștea, părtășia.
d) -Unde ești, a întrebat El? Omul  trebuia să își identifice singur locul, starea, și să se lase văzut, să se expună luminii și adevărului. Dumnezeu nu a fost mulțumit de soluția lor(ascundere și acoperire). Hainele pe care și le-au făcut ei nu erau bune, așa că Dumnezeu le face personal haine. Trebuie să ne îmbrăcăm cu neprihănirea Lui, nu cu neprihănirea noastră! Hainele făcute de ei acoperă goliciunea față de ochii semenilor, a oamenilor, dar nu față de ochii Creatorului.
”Atunci li s-au deschis ochii, şi-au dat seama că sunt goi, au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut învelitori cu ele. Ei au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin grădină în adierea amurgului şi s-au ascuns de Domnul Dumnezeu printre pomii din grădină. Dar Domnul Dumnezeu l-a chemat pe Adam şi i-a zis: – Unde eşti? – Am auzit glasul Tău în grădină, a răspuns el, dar mi-a fost teamă pentru că eram gol; de aceea m-am ascuns.”  Gen.3: 7-10 (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Genesa3)
Reclame