M-am tot întrebat ce vrea să însemne ”calea îngustă” despre care vorbea Mântuitorul, Hristos. Drept e, că nu de la El am auzit prima dată despre ea, ci de la oamenii care din primii ani când mergeam la biserică m-au convins, sau au încercat să ma convingă, că ea, calea îngustă înseamnă o cale pe care îți sunt permise foarte puține lucruri, foarte puține mișcări, decizii, articole, idei personale. Aproape ca nu aveai voie să faci, sau să iei nimic, în călătoria pe ea. Și nu puțini au fost cei care de-a lungul istoriei au văzut-o așa, și vor continua să o vadă. Și m-am mirat în inima mea, de ce este așa restrictiv Dumnezeu? De ce a făcut-o așa îngustă încât să încapă așa puțini pe acolo?! De ce n-a făcut-o mai largă, să vină lume, să se bucurie de o călătorie poate mai grea, dar spre un obiectiv atât de special, de înălțător.

Concluzia la care eu am ajuns, e că nu El a făcut-o îngustă… Nu e decizia Lui ca puțini oameni să meargă pe ea. E mai degrabă, decizia oamenilor, care din slăbiciune aleg lucrurile mai ușoare, mai accesibile momentului, mai ușor de atins, mai superficiale. Omul, supus unei forțe demonice, robitoare, nu reușește cu ușurință să se ridice din praf, din mediocritate, din ignoranță, din duplicitate, din machiavelism, din ideea ”momentului” și să pășească în ideea ”veșniciei”, în lumea înaltă a gândurile profunde,a logosului, a valorilor imateriale, a luptei spirituale, a căutării de sine, acolo unde trebuie să se uite la el însuși într-o oglindă nemiloasă, dar desăvârșit de sinceră și vindecătoare. Calea e îngustă, pentru că nu e necesară o autostradă cu 7 benzi, pentru câțiva trecători sporadici. Teamă îmi e că, mulți din cei care o declară îngustă, nici măcar nu sunt pe ea…nici n-au văzut-o, nici n-au înțeles-o, pentru că, ei sunt prea înguști pentru ea.

Poarta cea strâmtă e Isus, iar calea îngustă e modelul de viață pe care ni l-a propus. E viață ce depășește sfera vizibilului, a lucrurilor care trec subit, și propune o lărgire a viziunii, a trăirii, a existenței. Propune ceva pentru acum și pentru ”atunci”. Calea îngustă e o cale largă, și trebuie să nu fii prea îngust ca să-i înțelegi măreția…

Câți oameni încap până la urmă pe calea îngustă? Toți care vor!

Anunțuri