Dis de dimineață m-am trezit cu o treabă serioasă: merg să păzesc copiii la BAC, să cu cumva să trișeze… În timp ce ei căutau răspunsuri la subiecte, eu căutam răspunsuri la alte întrebări.

1. Cine conduce procesul instructiv-educativ? Dacă profesorii responsabili de examinarea elevilor trebuiesc trimiși dintr-un oraș în altul, trebuie supravegheați cu camere video și microfoane, trebuie anunțați unde și ce corectează abia în seara precedentă evaluării, dacă trebuie să semneze ”n” procese verbale și declarații, atunci, se naște întrebarea firească: Cine ne educă copiii? Cine sunt acești oameni care trebuie păziți așa bine? Ce valoare umană au, și ce valoare li se atribuie?

2. Care este rezultatul a 12 ani de stat prin școli? Dacă i-am avut pe elevi în mâini atâția ani, ce le-am spus, ce i-am învățat, ce le-am transmis voluntar sau involuntar de trebuiesc atât de bine supravegheați? Ce oameni am pregătit pentru o societate care se pretinde atât de modernă și nouă, încât le punem la ușă gardian, profesori pe holuri și în săli care nu cumva să clipească cu amândoi ochii odată? Poate vor ști să facă subiectele de pe foaia de examen, dar vor ști ei să trăiască? Până la urmă, ce trebuia să îi învățăm? Domnilor profesori și domnule ministru, ce am modelat în tot acest timp? Pentru ce s-au cheltuit sume imense (dar mult prea mici pentru importanța acestui domeniu)? Ce sentimente, ce mesaje le transmitem lor, amenințându-i că sunt bine supravegheați? Ce cred despre ei?

3. Cât ne costă neîncrederea? O iau de la capăt… Știind, sau temându-ne că avem profesori și elevi corupți, trebuie să luăm măsuri foarte serioase! Cât ne costă doar faptul că nu putem avea încredere într-o evaluare obiectivă, onestă în școli? Mută oamenii dintr-o parte în alta, cheamă gardienii, instalează în fiecare clasă din fiecare liceu camere video, microfoane; caută personal care să se ocupe de tot sistemul și cumpără suport de înregistrare, pune combustibil la mașini și trimite subiectele dintr-un județ în altul; adu-le înapoi! Și lista poate continua… De ce? Pentru că sistemul educativ este unul foarte bine pus la punct, oamenii care fac educație și cei care sunt educați sunt ”cover photo” al societății românești și totuși, ceva lipsește…

Vă las cu întrebările…

Anunțuri